Wordt juist goedkoper

Wordt juist goedkoper

Huizen onbetaalbaar voor starters. Oh wacht

De betaalbaarheid van koopwoningen in Nederland begint nu echt af te nemen. Zeggen wij niet, zegt het economisch bureau van de ING dat een stapel grafieken en cijfers heeft samengevoegd in deze puike publicatie. Dat komt door de rente die op dit moment niet verder daalt, maar huizenprijzen die wel verder stijgen. ING denkt aan een gemiddelde prijsstijging van 7% in 2017 en 5% in 2018. Dus koop nu een huis van €250.000 en dan is ie iets minder dan €273.262 waard over anderhalf jaar gerekend vanaf nu. We zeiden al dat het een puike publicatie is en daarom knippen/plakken we mooie startersplaatjes, want meer dan duizend woorden. Let even op dat de y-as afnemende percentages toont:

ingpuikplaatjeeen.jpg

Lees verder

What's new

What's new

Uw pensioen is nog lang niet veilig

Hoog tijd om weer eens de spotlights te richten op onze oudedagsvoorziening. U weet dat veel van onze pensioenfondsen er financieel abominabel voorstaan, en daarom moeten herstellen volgens een plan dat tot herstelplan is gebombardeerd. In dezen staan hun dekkingsgraden centraal - dus in hoeverre een fonds aan haar toekomstige pensioenverplichtingen kan voldoen. De herstelplannen mochten we niet zien, maar wat wel enig inzicht geeft zijn de cijfers over Q2 van de vijf grootste fondsen. Deze leiden tot een inmiddels bekende conclusie: de financiële posities gingen er weer een beetje op vooruit, maar kortingen op pensioenen hangen nog steeds in de donkere lucht en over indexaties (corrigeren voor inflatie) hoeven we het al helemaal niet te hebben. Voor we naar de cijfers gaan even de spelregels. Voor elk fonds telt weer een andere kritische grens, maar voor velen geldt dat ze moeten korten als hun beleidsdekkingsgraad - gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen twaalf maanden - onder de 104% zit in 2020. Dan nu de beleidsdekkingsgraden voor den liefhebber. ABP: 96,3%, PFZW: 94,2%, PME: 95,9%, PMT: 96,6% en koploper is het fonds voor de bouw met 110,1%. Het schiet inderdaad andermaal weinig op. De reden voor de stijgingen is de rente die omhoogging: hierdoor dalen hun pensioenverplichtingen. Daarentegen lagen in veel gevallen de rendementen op beleggingen onder het nulpunt. Maar afijn, al deze statistieken nopen enkele fondsen ook tot een verwijzing naar het nieuwe pensioenstelsel dat nog in de maak is. ABP 'ziet wel de noodzaak van modernisering van ons pensioenstelsel' en geeft daarom groen licht voor de huidige schetsen. BpfBouw houdt het cryptischer en blijft hameren op 'voldoende risicodeling, collectiviteit en behoud van de verplichtstelling'. Want allemaal leuk en aardig, zo'n persoonlijk pensioenpotje, maar kunt u al die verantwoordelijkheid wel aan?

Analyse volgt

Analyse volgt

BAM!! NN WINT WOEKERZAAK

Rechtbank Rotterdam publiceert zojuist een uitspraak over de woekerpolissen van verzekeraar Nationale-Nederlanden. NN wint op alle fronten.

NNwoekeruitspraak.jpg

De zaak is aangespannen door claimhyena Woekerpolis die tienduizenden klanten vertegenwoordigt. Tegen deze uitspraak kan nog beroep in worden gesteld - wat nog jaren kan duren. De laatste tijd zijn er veel opmerkelijke uitspraken gedaan over woekerpolissen. Dan krijgt een verzekeraar gelijk en dan weer een claimhyena. Bij het ministerie van financiën moest een ambtenaar ooit een inschatting maken van de schade voor de branche. Zijn antwoord was helder: er valt geen lijn te ontdekken in de jurisprudentie. In ieder geval zijn er miljoenen polissen verkocht door alle bekende verzekeraars. Die lopen tegenwoordig op alle manieren te vertragen en te trollen. Men leze hier ons overvolle dossier, sommige beleggers wisten de uitslag vermoedelijk al voorafgaand aan de publicatie en analyse volgt op een later moment.

Meer...