En toen waren er weer 3

En toen waren er weer 3

Fusiefeest! Nederland is weer een megaprovider rijker

Eind 2015 vroegen wij ons af: Gaat Tele2 eindelijk de traditionele providers eens slopen? Vandaag volgt het definitieve antwoord. Nee. Althans niet zelfstandig. Tele2 Nederland wordt opgeslokt door de Nederlandse tak van T-Mobile. Wel houdt Tele2 25% in het fusiebedrijf dat straks zo'n 20% van de Nederlandse mobiele markt in handen heeft. De toezichthouders moeten eerst nog hun zegen geven aan de verminderde keuze voor de consument. Vijf jaar geleden wilde de overheid meer concurrentie op de mobiele markt en schoof het voor een vriendenprijsje frequenties in de richting van nieuwkomer Tele2. Met doorgang van de voorgenomen fusie zou het aantal mobiele providers met eigen netwerk weer op drie komen. In een olijk filmpje legt SÝren Abildgaard, CEO van T-Mobile Nederland, uit dat een triopolie juist concurrentiebevorderend werkt. 'Het duo (KPN en VodafoneZiggo - DK) heeft veel te lang vrij spel gehad en ze zijn tot nu toe weggekomen met dit spel met maar ťťn verliezer: de klant. Dat is vanaf vandaag verleden tijd. Niet meer. Nooit meer', aldus de in de pathos schietende Abildgaard. Het combinatiebedrijf moet meer schaalvoordelen, spectrum en financiŽle middelen hebben. Kan men bijvoorbeeld investeren in een 5G-netwerk. Kortom, een groot feest voor de consument. Abildgaard verwacht dan ook niet dat toezichthouders dwars gaan liggen.

Lees verder

What's new

What's new

Zorgkloof! 17% van de mensen maakt 80% van de kosten

Nieuwe facts & figures omtrent het kostenplaatje van onze zorg. Dataverzamelaar Vektis Intelligence pakte de handschoen op en heeft op basis van declaraties per gemeente op een rijtje gezet wie precies van de zorg gebruikmaakt en wie daar voor betaalt. Daar komt dan het landelijke gemiddelde uit de kop uit, maar ook de wetenschap dat de kloof in de gemeente Boekel (Noord-Brabant) het grootst is: daar maakt 14% van de mensen met een zorgverzekering 80% van de zorgkosten. Aan de andere kant van het spectrum vinden we dan weer SGP-gemeenten als Urk en Staphorst, want gemeenschapszin. Hoe dat precies in uw gemeente zit speurt u na in deze infographic. Even een stukje achtergrondinfo: het gaat hier om de kosten onder de Zorgverzekeringswet, waar u voor betaalt middels een inkomensafhankelijke bijdrage en uw zorgpremie, en waar u dit voor terugkrijgt. Een fors deel van de Ä96 miljard aan zorgkosten in 2016 werd gefinancierd via deze wet (Ä41,8 miljard, zie grafiek na de doorklik). Goed, het bovenstaande overzicht maakt duidelijk dat het de krimpgemeenten (Oost-Groningen, het puntje van Limburg, de staart van Zeeland) zijn waar men gortig declareert. Niet heel vreemd, want daar bivakkeren veel ouderen en mensen met een kleinere portefeuille. Ja, de declaratiestroom in zulke gebieden is deels een gevolg van levensstijl. Maar een nuancerende noot komt van hoogleraar Dirk Ruwaard, die daar tegenover zet dat er ook veel gezondheidsklachten zijn waar mensen niets aan kunnen doen. Dieper in deze discussie duiken kan met alle cijfers op gemeenteniveau die u hier vindt.

Lees verder

Hoe dichter bij de nul

Hoe dichter bij de nul

Delft, Pekela. Zo ziet de startende ondernemer eruit

Mocht u in 2016 net als 161.999 anderen een eigen onderneming zijn gestart, dan bent u gemiddeld precies 38 jaar oud. Valt uw leeftijd onder dat gemiddelde, dan betreft het waarschijnlijk een webwinkel. Ouderen worden organisatieadviseur, mensen met een niet-westerse migratieachtergrond gaan op de markt staan, beginnen een theehuis of een groothandel. Vrouwen een schoonheidssalon. Dat hebben wij niet uitgezocht, maar het CBS dat ons vertelt 'dat bijna de helft van alle ondernemers die een bedrijf beginnen jonger is dan 35 jaar. Tien jaar geleden was dat nog 40%. Vooral het aandeel starters tot 25 jaar is gestegen'. Waarom vertellen ze er niet bij, maar kennelijk is de lokroep van een webwinkel onweerstaanbaar. Qua leeftijdsplaatje ziet de opbouw van het aantal startende ondernemers er als volgt uit:

leeftijdstartendeondernemers.jpg

Lees verder

Of niet

Of niet

Dividendbelasting afschaffen blijkt nog steeds een goed idee

Delen wij de inzichten verkregen tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer over de dividendbelasting. Of beter gezegd, over het nut van het afschaffen daarvan. De vaste commissie voor FinanciŽn (die bestaat uit de financiŽle mensen van de Tweede Kamerfracties) luisterde tijdens het eerste blok naar Shell, Unilever, Akzo en trawanten (Euronext, VNO-NCW en de Amerikaanse grote-bedrijven-lobbyclub Amcham). In blok 2 kregen een hoogleraar economie en hoogleraren belastingrecht het woord. Dan horen we u denken van waar blijven de gewone verpleegster en leraar die van de Ä1,4 miljard die het afschaffen kost een hoger salaris kunnen krijgen? Enter Asscher en Klaver. Die ziet men nooit in de vaste commissie maar deze keer wel, want Lodewijk is keiboos en Jesse kan dan heel intelligent overkomen in een Facebookfilmpje (trap daar s.v.p. niet in). Maar goed, wat vonden de genodigden ervan? De bedrijven en trawanten vinden het een goed idee. Voor Unilever speelt het afschaffen van de dividendbelasting een belangrijke rol bij de keus tussen VK en NL. Maar geen van de bedrijven heeft de coalitie onder druk gezet. Volgens VNO-voorzitter Hans de Boer moet de boel op de helling omdat startups naar silicon valley dreigen te vertrekken. De hoogleraar Economie vindt het ondanks de opmerkingen van De Boer toch geen goed idee (ms word-alert). Hoogleraren belastingrecht die alleen hoogleraar zijn vinden het ook geen goed idee (ms word-alert) en hoogleraren belastingrecht die tevens voor belastingadvieskantoren werken die voor Shell, Unilever en de rest werken vinden het weer wel een goed idee (pdf!). Kortom, precies wat u kon verwachten kreeg u voorgeschoteld tijdens de hoorzitting over de dividendbelasting. Hoeft u dus niet van mening te veranderen en daarom doen wij dat ook niet (pdf).

Meer...