Draait allemaal om vertrouwen

Draait allemaal om vertrouwen

Zo ziet hosanna op de financiŽle markten eruit

Dat was toch even voer voor alle heren en dames complotdenkers. Net nu het aanstaande kabinet bekendmaakt de subsidies voor de Nederlandse woningmarkt te stoppen en daar allerlei ophef over is, klapt De Nederlandsche Bank daar overheen met haar traditionele waarschuwing voor te hoge hypotheekschulden (bijvoorbeeld hier, hier en hier), met ditmaal speciale aandacht voor mensen met aflossingsvrije hypotheken - die dus niet aflossen en DNB is bang voor de man met de hamer op de einddatum van dergelijke leningen. Voor het overige juicht de toezichthouder om het wegstrepen van de hypotheekrenteaftrek, en daarover gesproken: president Klaas Knot denkt dat de hypotheekrentes gaan stijgen vanwege op handen zijnde nieuwe kapitaaleisen voor banken. Afijn, de DNB-noodklok omtrent de Nederlandse hypotheekschuld kennen we inmiddels, en daarom door naar een ander onderwerp uit het vandaag verschenen Overzicht FinanciŽle Stabiliteit. Da's de jubelstemming die momenteel heerst op internationale financiŽle markten. Het grote gevaar is een correctie c.q. dalende koersen, bijvoorbeeld getriggerd door afbouwende centrale banken, slecht economisch nieuws of geopolitieke penarie als een uit de klauwen lopend conflict met Noord-Korea. Tegelijkertijd herhaalt DNB nog maar eens dat het van mening is dat 'onderliggende kwetsbaarheden' in de eurozone nog niet voldoende aangepakt zijn. Aldus kunnen eurolanden met hoge staatsschulden (ItaliŽ, Portugal) het bokje zijn als de risicopremies stijgen. In die landen hangt dan ook het gevaar van een doom-loop tussen overheden en banken in de lucht (uitleg). Om de roze wolk te illustreren waarop de markten zich nu bevinden ťn de gevaren van een correctie te visualiseren komt DNB met een beproefd concept: grafiekjes!

Geen stress op de markten

keinstress.png

cape.png

Overigens ende tevens: de bovenstaande en door de Amerikaanse econoom Robert Shiller uitgevonden maat heet in de volksmond de cyclically adjusted price-to-earnings ratio. Daarbij deelt men de prijs van een aandeel door de gemiddelde (en voor inflatie gecorrigeerde) winst van dat bedrijf over de afgelopen tien jaar.

Maar...

degrotemaar.png

Ja, de premies voor credit default swaps zijn hard gedaald. Dit zijn derivaten waarmee een belegger het kredietrisico op bijvoorbeeld zijn mandje obligaties kan verzekeren. De hoogte van die premie zegt vervolgens iets over hoe kredietwaardig de markt de schuldenaren acht. Maar zo'n harde daling geldt niet voor de schuldniveau's.

impactimpact.png

watchoutforthedoomloop.png

Wilt u op de hoogte blijven van het belangrijkste financiŽle nieuws?
Like ons dan op Facebook. Vinden we leuk!

REACTIES

Hoogste tijd dat bijna bankroete landen als Griekenland, ItaliŽ, Spanje, Frankrijk de daadwerkelijke rente betalen voor hun staatsgeldverbrand kachel.
-
Tot nu toe betaalden o.a. de Nederlandse (pensioen) spaarders 70 miljard per jaar (5% van 1400 miljard gederfd) aan bankroet belasting voor anderen.

En anders gaan ze maar failliet. Als Merkel tientallen miljarden aan nietsnuttende dobberende gelukszoekers kan besteden, kan ze ook wel wat bankroete Duitse banken redden na een Zuidelijk bankroet.
Weten die Duitse banken ook weer dat landen failliet kunnen gaan en lenen ze de volgende keer misschien wat minder aan ze uit.

Raider Twix | 09-10-17 | 18:49

Straks een restschuld van 85k met een huidige woningwaarde van 250k. Die ga ik dus niet aflossen, bovendien wordt mijn huis in angstig tempo steeds meer waard. Mensen met een hoge aflossingsvrije hypotheek en geen overwaarde heb je niet zo veel meer en worden er steeds minder. De schuld ligt aan de geringe nieuwbouw en dat is het gevolg van een gebrek aan visie van de overheid.

Zolang de EU bestaat en Draghi z'n gang mag gaan blijft die rente historisch laag met wat geneuzel in de marge. 1-jarige rentes indien mogelijk is mijn advies. Wellicht dat we hier op Europees niveau ook nog wat gelijktrekken en gaan die 1-jarige rentes naar nagenoeg nul ipv 1,5% in NL. In het buitenland zet je dat voor 15jr vast, wat aangeeft wat er de komende jaren gaat veranderen. Helemaal niets.
De EU zal geen beleid wijzigen met de giga schulden van een Italie of Portugal

Mits de EU klapt, niet geheel ondenkbaar, en dan zal waarschijnlijk een hyperinflatie volgen en is cash handig. Hoewel, daar heb je dan toch nooit genoeg van.

Dat de DNB waarschuwt heeft te maken dat een groep mensen niet WIL aflossen en straks geldt gewoon, hoe meer vermogen u heeft, hoe meer belasting u betaald. Een aanzet geeft men al, men schaamt zich er ook niet voor bij de regering. Lullig voor de jonge mensen die na 30 jr alles afgelost moeten hebben

Knot kan zich beter druk maken om het feit hoe we zonder banken verder kunnen, zo snel mogelijk

Tsaaah | 09-10-17 | 20:26

Banken zijn best wel oldskool en verdwijnen vanzelf wel door hun gegraai, viva de Bitcoin.

Joris Driepitter | 09-10-17 | 21:31

Tsaaah | 09-10-17 | 20:26 | + 2 -
Je moet wel met iets anders rekening houden: je krijgt een nieuwe hypotheek niet (alleen) op basis van je overwaarde, maar je inkomen op het moment dat je hypotheek afloopt. Als jij na je pensioen dus een veel lager inkomen hebt, of daarvoor al door ontslag en je hypotheek verloopt dan, en je schuld is groter dan circa 4 maal dat inkomen (of wat op dat moment ook de norm is), zul je die niet kunnen verlengen. Zelfs al heb je een miljoen aan overwaarde, zul je dan moeten verkopen.

Zul je vast rekening mee gehouden hebben maar ik waarschuw maar even voor degenen die vrolijk denken dat de overwaarde je maximale lening bepaalt.

En voor zover ik weet kunnen jonge mensen ook nog altijd 50% van de marktwaarde aflossingvrij maken, alleen ze krijgen er geen hypotheekrenteaftrek meer voor.

Wol | 09-10-17 | 21:42

@Wol

Klopt, je moet het wel beheersbaar maken en dat probleem heb ik idd niet. Voor degene met zo'n (figuurlijk) miljoen aan overwaarde is het triest dat de banken nog immer zoveel macht hebben, daarom hoop ik dat we het zsm zonder banken kunnen stellen en hun absurde regels.

Het volgende is relevant:
Kan je de maandelijkse lasten betalen?
Is er bij overlijden een probleem voor degene die de (deel)hypotheek heeft uit staan?

Niet relevant:
De rest

Tsaaah | 09-10-17 | 22:07

De overheid + trekpoppen als DNB, CBS en de Rijksvoorliegdienst moeten eens ophouden met "burgers te waarschuwen". Die burgers kunnen extreem weinig invloed uitoefenen op wat er gebeurd. Die burgers zijn geen beslissingsnemers of daders, maar slachtoffers van het overheidsbeleid.
Als de overheid nu eens gewoon de uitgaven halveert en de belasting met 40% verlaagd (die andere 10% kan naar de staatsschuld) krijgen burgers misschien eens een stijging in besteedbaar inkomen. DŠn kunnen burgers keuzes gaan maken. Ńfbetalen of een 2e of 3e vakantie. Ńfbetalen of een cabrio er bij.

In de huidige situatie gaan de lasten ieder jaar omhoog en de overheid smijt het geld ieder jaar makkelijker over de balk, naar brussel en naar griekenland. Een waterleiding kan lekken, mar onze overheid is een vergiet. Waarschuwen helpt echt niet. Zorg eens voor meer besteedbaar inkomen. Bij burgers. Niet bij de overheid. Waarschuwen helpt niet bij mensen die er netto per maand al 10 jaar niet meer op vooruit gegaan zijn.

Vogelbeest | 09-10-17 | 22:25

Hoe noemen we een tent waar een derde van de balans bestaat uit een oninbare, niet renderende schuld? En die gaat andere instellingen/ burgers de les lezen, een huis vertegenwoordigt meer waarde dan een vordering op de overheid van de knoflook landen.

bijna_raak | 10-10-17 | 07:14

Ik zet "Boom Bust Boom" nogmaals aan....
www.2doc.nl...

Tel Aziaat | 10-10-17 | 10:15

Tsaaah | 09-10-17 | 22:07 | + 1 -
Bedankt en akkoord, wat mij betreft. Ik waarschuw slechts degenen die een inkomen hebben t.o.v. hun hypotheek dat niet voldoende is bij gedaalde inkomsten om hun hypotheek te verlengen,.

Wol | 10-10-17 | 21:59

Reacties op dit artikel zijn gesloten