REACTIES

Geraffineerd geharde palmolie is de 1e oorzaak van het- en vaatziekten. Vervang halvarine/margarine maar door echte boter. Bakken doe je ook in roomboter of in olijfolie.
Dat geharde spul, en zeker de palmolie (op de meeste verpakkingen als "geraffineerd gehard plantaardig vet") is echt dramatisch in je lijft.
www.optimalegezondheid.com...

Vogelbeest | 11-01-17 | 14:46

Palmolie zit vrijwel overal in wat eetbaar is. Dat hebben ze mij laten zien op de fabriek van Loders Croklaan op de Maasvlakte. Kortom, onzinartikel.

js58 | 11-01-17 | 14:47

@js58 | 11-01-17 | 14:47:

Palmolie zit *niet* in: biefstukken, varkenshaas, lamsbout, aardappels, spruitjes, sperziebonen, zuurkool, andijvie, (zuurdesem-)brood, eieren, melk, roomboter, olijfolie, (boeren-)kaas, rauwe ham - en zo kan ik uiteraard nog wel even doorgaan.

Palmolie tref je vooral aan in voorverpakte en hapklare producten (zeg maar dag tegen je diepvriespizza). Die producten laten zich makkelijk vermijden want ze zijn gťťn van allen noodzakelijk voor een gezonde levensstijl. Dat iemand graag 'makkelijk' eet of graag zoetigheid op z'n bammetje smeert: prima, eigen vrije keuze.

Maar niet roepen dat palmolie 'overal' in zit.

*Dit comment werd mede onmogelijk gemaakt door Unilever*.

Reinaert | 11-01-17 | 15:05

Ik wil godverdomme helemaal geen Nutella!

Tel Aziaat | 11-01-17 | 15:06

Die Beppe Grillo is helemaal het spoor kwijt. Eerst gezond eurosceptisch, dan de boodschappenjongen willen worden van fucking Verhofstadt. En dan nu weer reclames willen VERBIEDEN.
Het schijnt dat Grillo over alles wat ie doet en laat z'n leden laat beslissen. Zelf heeft hij geen mening.
Tof ideetje, zouden ze in Nederland ook moeten proberen.

De echte Stolwijker | 11-01-17 | 15:07

Palmolie zit vrijwel overal in wat eetbaar is. Dat hebben ze mij laten zien op de fabriek van Loders Croklaan op de Maasvlakte. Kortom, onzinartikel.

js58 | 11-01-17 | 14:47

klopt als een bus, heb inmiddels al een tijdje geleden, mijn afstudeer opdracht gedaan over de palm industrie - bizar dat palmolie (bijna) overal inzit van je eten, tot je schoonmaakmiddelen en meer.

Conclusie: onnodig artikel.

KersG | 11-01-17 | 15:08

Palmolie zit *niet* in: biefstukken, varkenshaas, lamsbout, aardappels, spruitjes, sperziebonen, zuurkool, andijvie, (zuurdesem-)brood, eieren, melk, roomboter, olijfolie, (boeren-)kaas, rauwe ham - en zo kan ik uiteraard nog wel even doorgaan.

Palmolie tref je vooral aan in voorverpakte en hapklare producten (zeg maar dag tegen je diepvriespizza). Die producten laten zich makkelijk vermijden want ze zijn gťťn van allen noodzakelijk voor een gezonde levensstijl. Dat iemand graag 'makkelijk' eet of graag zoetigheid op z'n bammetje smeert: prima, eigen vrije keuze.

Maar niet roepen dat palmolie 'overal' in zit.

*Dit comment werd mede onmogelijk gemaakt door Unilever*.

Reinaert | 11-01-17 | 15:05 | + -2 -

liegenaar! www.palmolie.info...

KersG | 11-01-17 | 15:15

Palmolie zit *niet* in: biefstukken, varkenshaas, lamsbout, aardappels, spruitjes, sperziebonen, zuurkool, andijvie, (zuurdesem-)brood, eieren, melk, roomboter, olijfolie, (boeren-)kaas, rauwe ham - en zo kan ik uiteraard nog wel even doorgaan.

Palmolie tref je vooral aan in voorverpakte en hapklare producten (zeg maar dag tegen je diepvriespizza). Die producten laten zich makkelijk vermijden want ze zijn gťťn van allen noodzakelijk voor een gezonde levensstijl. Dat iemand graag 'makkelijk' eet of graag zoetigheid op z'n bammetje smeert: prima, eigen vrije keuze.

Maar niet roepen dat palmolie 'overal' in zit.

*Dit comment werd mede onmogelijk gemaakt door Unilever*.

Reinaert | 11-01-17 | 15:05 | + -2 -

liegenaar! www.palmolie.info...

KersG | 11-01-17 | 15:15

KersG | 11-01-17 | 15:08 | + 0 -
Dus omdat jij een werkstukje over palmolie hebt gemaakt is dit nu een onnodig artikel? Jammer Zwitsal, maar zo werkt het niet.
Verder zit in werkelijk alles dingen die slecht voor je zijn: antibiotica en andere troep in vlees (daarnaast zijn koeien met hun methaan uitstoot ook niet de schoonste), fijnstof in de lucht (bijvoorbeeld rubber van autobanden), weekmiddelen in de plastic flesjes waar je je cola (of wat dan ook) uit drinkt. Roomboter is slecht, want te veel vetten. Margarine is slecht want kankerverwekkend. Oh en van al die chemicaliŽn in je schoonmaakmiddelen blijft altijd wel een beetje achter, waarna dit weer op je huid komt en door je lichaam wordt opgenomen (net als make-up overigens, maar daar heb ik zelf weinig mee), ga je ook dood van.
Kortom, van leven ga je dood. Zijn dit soort artikelen dan nutteloos, want alles is slecht? Nee, want wanneer we genoeg aandacht aan dit soort dingen besteden en mensen zich er bewust mee bezig houden zullen de (in)directe gevolgen van een product voor je gezondheid en de samenleving uiteindelijk ook binnen bedrijven een steeds grotere prioriteit krijgen. Gaan we uiteindelijk nog steeds dood, maar we hebben het dan in ieder geval geprobeerd.

S.Boon | 11-01-17 | 15:32

@Vogelbeest | 11-01-17 | 14:46 | + -1 -
Onzin. Onverzadigd vetten worden lastiger opgenomen door het lichaam dan verzadigde vetten, zodat je minder vet opneemt dan bij verzadigde vetten. En transvetten komen niet alleen uit gehydrogeneerde onverzadigde vetten zoals die van palmolie, zonnebloemolie of sojaolie: Dierlijke melkproducten zitten er ook vol mee. voedingscentrum.nl... Dan zou ik verwachten dat iedereen in Nederland niet ouder wordt dan 60 door een hartinfarct door de consumptie van deze vetten. Dat lijkt niet zo, tenzij er niet voldoende bewogen wordt.

Jostifiel | 11-01-17 | 15:33

S.Boon | 11-01-17 | 15:32 | + -1 -

Je hebt helemaal gelijk, dat er overal slechte dingen in zitten! gaan we nu ook overal over schrijven?

tevens - sorry voor de dubbele post!

KersG | 11-01-17 | 15:36

Niet mijn probleem, ik smeer al jaren Duo Penotti.

Diotima | 11-01-17 | 15:41

Ik snap 't niet. Ik ben maar een simpele domme burger natuurlijk, maar ik begrijp niet waarom men "mogelijk" kankerverwekkende stoffen niet in z'n algeheel verbiedt. Ook al is de kans nog zo klein, je gaat geen stoffen in je voer stoppen als dat mogelijk kankerverwekkend is.

Met dank aan de Europese Commissie. Misschien is het helemaal geen slecht idee om het duurdere zonnebloemolie, en de daarbij doorberekende hogere prijs voor dat voorverpakte spul, mensen er eens toe zetten om "dan maar" gezonder te gaan eten in plaats van al die hapklare rommel. Dat ene potje chocopasta wat je dan nog haalt mag best een dubbeltje duurder zijn in dat geval.

Al met al: de overheid heeft ons liever dom en ziek (want ziek = geld uitgeven voor zorg), dan gezond.

kanon0503 | 11-01-17 | 15:42

kanon0503 | 11-01-17 | 15:42 | + 0 -

dit is tegenwoordig heel lastig, je krijgt bijna overal kanker van fristi, rood vlees, noem maar op...

KersG | 11-01-17 | 15:44

Volgens mij gaat dit artikel meet over een hetze tegen nutella, dan over palmolie of zo. Dat laatste zit dus in van alles en nog wat.

frank87 | 11-01-17 | 15:45

@KersG | 11-01-17 | 15:44 |
Da's waar... allemaal maar een de moestuintjes dan? Ohnee... de overheid wilde niet dat er nog zaadjes worden verkocht, en wil het liefst dat ook dŠt gereguleerd wordt.

kanon0503 | 11-01-17 | 15:53

@frank87 | 11-01-17 | 15:45 | + 0 -

Zoals Reinaert ook al terecht aangeeft. Palmolie wordt overal in geflikkerd om het zacht, smeuig en makkelijk naar binnen te glijden te maken. Dus ook die troep uit Italie.

Overigens, dat Amsterdam zijn delfts' blauwe dildo's heeft vervangen door goed vermarkte Italiaanse chocolade kleur troep in potjes wat mogelijk ook goed werkt als glijmiddel zegt meer over Amsterdam dan over Nutella.

litebyte | 11-01-17 | 15:58

Dat is net als met rood vlees, daardoor stijgt de kans op darmkanker van 4 naar 4,5 procent. Daarmee valt het in dezelfde categorie als roken. Dat is natuurlijk onzin want 1 op de 2 rokers sterft door het roken, nogal een verschil. Er is alleen een soort manie gaande van Instagram meisjes die willen dat iedereen alleen nog maar op ongekookte broccoli kauwt en ze worden nog serieus genomen ook. Serieus genomen in de zin van, wat ze preken wordt opgepakt door mensen met invloed.

Rutgerr | 11-01-17 | 15:58

Ah joh ik ben nu toch met dieet, ik doe pas mee aan de OPHEF!!1! als ik daar weer mee klaar ben

niemand specifiek | 11-01-17 | 16:04

Vogelbeest | 11-01-17 | 14:46 | + 1 -

Reinste psuedo wetenschappelijke onzin! Met alle informatie beschikbaar op het internet en dan met deze aluhoed site aankomen.

Iemand hier die nog een biostabiel wilt?

Dude heb je eten | 11-01-17 | 16:09

Ik zou me eerder zorgen maken om het hoofdingrediŽnt: 60% suiker..............

Nutella zou eigenlijk suikerspread met chocolade en notensmaak moeten heten.

Vraag me Łberhaupt af waarom zo'n pot suiker zo duur moet zijn.

civil servant | 11-01-17 | 16:32

@ kanon0503
Beetje een naieve uitspraak want als je genoeg zoekt is zowat alles 'mogelijk kankerverwekkend', zelfs natuursteen en vuurtjes stoken. Dus dat oermens bestaan schiet ook als niet op :(
Ik stel voor om flagrant dodelijke maar te vermijden dingen te bestrijden (vb sigaretten, moddervet worden, in giftige gassen rondlopen...)
Daarnaast een weloverwogen afweging maken voor dodelijk maar nuttige dingen (vb benzeen in benzine, asbest, PCBs, bepaalde pesticides...). Duurt meestal een tijdje maar lukt aardig.
En als dat allemaal opgelost is, kunnen we ons misschien zorgen maken over 'mogelijks' schadelijke dingen.
Overigens is 'mogelijks' een zeer rekbaar begrip. Lijkt me toch evident dat iets waar je met een kans van 1/1.000.000 kanker van krijgt, niet op dezelfde manier bekijkt als iets van 50-50?

pandalicious | 11-01-17 | 16:35

Ik ken verschillende mensen die kanker hebben of er al aan overleden zijn en nooit, maar dan ook echt nog nooit was er enige verdenking richting Nutella als oorzaak.
Wel verdacht: asbest , roken , ( overmatig) drinken, langdurig meer vet eten dan het lichaam nodig heeft. En onderschat ook de stress niet die het lezen van weer een broodje aap onderzoek veroorzaakt bij hen die er gevoelig voor zijn.
Dat gezegd hebbende: ik zie dat de 5 in de klok zit ( 16:45 dat is) dus ik schenk een wijntje in en ga zo wat kip en groente wokken in.... palmolie.

loze stijl | 11-01-17 | 16:45

Het schijnt dat de gemiddelde twintiger al flink wat plaque in zn aderen heeft. Komt door de zittende levensstijl en als grootste boosdoener de rotzooi die we dag in dag uit eten. Het vereist kennis gecombineerd met een sterke overtuiging en discipline om geen chips, ijs, koekjes, snoep, fastfood e.d meer te eten. Is voor weinigen weggelegd. Maar de keuze bij het ontbijt tussen een paar eieren of een klodder chocopasta moet toch wel te doen zijn. Kortom: Alternatieven zoeken. Olijven ipv chips, fruit ipv die gesuikerde vla, geen mcdrek maar zelf een kwaliteit hamburger bakken. Geen koekjes maar notenmelange. Etc.

Admiraal Balthasar | 11-01-17 | 16:48

@litebyte | 11-01-17 | 15:58 |
Ik heb me er nooit zo in verdiept maar zou in Amsterdam een dildo modelletje 'amsterdammertje'niet meer aanslaan dan een delftsblauwe genotsknots?
Elk stadje zijn eigen kunstmatige schatje of zoiets..

loze stijl | 11-01-17 | 16:49

-weggejorist-

Rhenium | 11-01-17 | 18:44

Wilt u misschien geen Nutella op uw brood smeren?

Raider Twix | 11-01-17 | 19:52

Dit artikel was weer eens het onmisbare voer voor hysterici: giftig dit, snel doodgaan van dat, kanker van zus, ziektes van zo. Waarom houdt dat extreem denken dan niet op bij werkelijk alle voedsel? Uiteindelijk is b.v. zout ook zeer giftig en zijn er doden gevallen door vergiftiging door drinkwater. Veel zoetmakers zijn ook bewezen kankerverwekkend, maar de suikerantagonisten nemen die liever dan het natuurprodukt suiker. Ibuprofen en acetaminophen zoals Tylenol, Paracetamol, and Panadol zijn zeer giftig (max 6 pillen per dag), en beschadigen de lever ook in kleinere hoeveelheden, maar iedereen, die uit zijn bol gaat over een paar gram natuurlijke produkten die vaak noodzakelijk zijn voor het lichaam, slikt wel zonder enig bezwaar deze chemische ellende. Get a life.

zbb | 11-01-17 | 19:59

*...door gewoon schoon drinkwater.....

zbb | 11-01-17 | 20:00

Zouden ze ook palmolie gebruiken voor Ferrero Rocher?

www.youtube.com...

DolfWeerwolf | 11-01-17 | 20:28

Zolang we blijven fokken als konijnen, lijkt het me erg goed dat er in een ruime hoeveelheid consumentenproducten kankerverwekkende stoffen zitten, met name in die producten die bestemd zijn voor gebruik door kinderen.

Rhenium | 11-01-17 | 18:44 | + 4 -
.
Wauw, je wenst kinderen de dood met kanker en je krijgt nog een +4 ook...
.
Ben zelf een cynicus eerste klas maar dit is wel een beetje overdreven..Misschien maar even langs de psychiater ?

goldsammy | 11-01-17 | 20:31

-weggejorist-

Rhenium | 11-01-17 | 21:35

palmolie is slecht. Roomboter ook. Al beweert de roomboter industrie anders.
Vol met geharde, dierlijke vetten. Ongezond dus.

arie181818 | 11-01-17 | 21:37

Rhenium | 11-01-17 | 21:35
De tip van Sam is een aanrader, je zou je omgeving toch eens helpen.

omgponies | 11-01-17 | 22:09

omgponies | 11-01-17 | 22:09 |
Beste omgponies, ik beschouw mijzelf als een toonbeeld van rationaliteit. In het algemeen ben ik met mijn gedachtengangen bijzonder ingenomen. Ik heb geen hulp nodig, maar evengoed dank ik u.

Rhenium | 11-01-17 | 22:17

goldsammy en omgponies, ik ben dan wel benieuwd hoe op het volgende, fictieve nieuwsbericht zou reageren: "Weeshuis in Pakistan brandt af, 80 kinderen dood". Kunt u mij zeggen wat er door u heengaat, als u een dergelijk bericht uit de media verneemt?

Rhenium | 11-01-17 | 22:24

@Reinaert | 11-01-17 | 15:05 | + 58 -
Het meeste geraffineerd geharde vet in Europa komt niet van Unilever. Ca. 70% komt van Cargill. Een naam die bijna niemand kent, maar in 70% van de producten in je koelkast zit iets van Cargill. Cargill is 1 van de top 5 (op dit moment geloof ik nr 2) van de voedselgiganten op de wereld waar niemand ooit van gehoord heeft, maar die wel bepalen wat wij eten.

@KersG | 11-01-17 | 15:08 | + 5 - En jij gelooft alleen informatie uit de industrie? Palmolie.nl? Dat is net zoiets als Marlboro geloven als ze vertellen dat roken goed voor je is.
Bij het hardingsprocess van vet (palmolie, kokosolie, visolie, sojaolie) wordt er waterstofgas door de vetmassa gejaagd. Daar worden de vetcellen poreus van en gaan lekker aan elkaar klonteren. Het vet krijgt een smeltpunt wat je kunt bepalen door de hoeveelheid waterstofgas aan te passen. Een lekker gevoel in je mond als dat vet bijvoorbeeld door verkade in chocolade verwerkt wordt.
Maar helaas: Als je lichaam een vetcel nodig heeft. bijvoorbeeld voor het versterken van een aderwand en er dobbert toevallig zo'n geharde vetcel voorbij in je bloedbaan wordt die ingezet. Bij 1 cel geen probleem, maar als 80% van je vetinname (tegenwoordig een zeer realistisch getal) uit geraffineerd gehard vet bestaat verzwak je de stevigheid van je hart en bloedvaten aanzienlijk. Hoe denk je dat het komt dat tegenwoordig voetballers van 20 jaar dood neervallen op zaterdag? Geraffineerd gehard plantaardig vet.

@Jostifiel | 11-01-17 | 15:33 | + 1 - Zie bovenstaande alinea.

@Doitima: In duo penotti zit geraffineerd geharde palmolie. Ik heb bij de toeleverancier van Peeters producten (Roosendaal), (de producent van Duo Penotti) gewerkt. Ik weet het zeker.


@Dude heb je eten | 11-01-17 | 16:09 | + 4 - Jij hebt al vaker aangetoond dat je met nuttige info kunt komen. Ik sta overal voor open. Als je met een behoorlijke onderbouwing komt ben ik bereid mijn mening in heroverweging te nemen. Ik zie graag waar je mee komt.

Vogelbeest | 11-01-17 | 22:54

Lekker dan... De Calve pindakaas zit er ook vol mee en sinds m'n laatste pot volgens mij nog een dot extra.

//\oo//\ | 12-01-17 | 00:40

Ik ben het deels eens met Rhenium. We leven in een tijd met ongekende vervuiling, maar ook met oneindige keuzes. Iedereen weet dat snacks ongezond zijn, wat wel en niet goed is. Of... nouja, iedereen zou het kunnen weten. Ik heb geen medelijden met iemand die dood neervalt vanwege een verslaving aan transvetproducten. Maar een kind bepaalt niet hoe het avondeten eruit ziet. Die mag niet de dupe worden van het inkoopbeleid van ouders. Als je als ouder nog een pot palmvetpindakaas in je mandje gooit ben je fout bezig.

Admiraal Balthasar | 12-01-17 | 02:47

Lekker dan... De Calve pindakaas zit er ook vol mee en sinds m'n laatste pot volgens mij nog een dot extra.

//\oo//\ | 12-01-17 | 00:40 | + 0 -

Toen Calvť begon met "nu nog smeuiger" hebben ze een gedeelte van de (redelijk gezonde) pindamassa vervangen door het veeeeel goedkopere palmolie ťn gelijk de prijs verhoogd. Dus unilever maakt meer winst ten koste van jouw gezondheid.
De pidakaas met de minste palm die je in iedere supermarkt kunt vinden is PCD.
Pindakaas van pure pindamassa was 50 jaar geleden heel normaal. Tot vorig jaar vond je die alleen nog maar in bio-winkel. Inmiddel heeft AH een huismerk met 100% pinda's. Als je het potje open doet snap je wel waarom de rest er wat toevoegingen bij doet want het is echt een drap/smurrie om te zien en voor iedere smeerbeurt moet je het zelf goed omroeren. Maar je zal er gťťn hart- en vaatziekten van krijgen.

Vogelbeest | 12-01-17 | 08:31

Vogelbeest | 11-01-17 | 22:54 | + 2 -

Wow, je hebt me helemaal verkeerd begrepen! - het ging over dat het in brood zat, dat wist ik toevallig.
dus ik zoek en bron en verstuur de eerste link die ik vind, dat het troep is, lijkt me duidelijk!

KersG | 12-01-17 | 09:07

Om de zoveel jaar weer een nieuwe hype in voedingland en achteraf blijkt het meestal reuze mee te vallen. Ik eet geen margarine want dat is pas ongezonde rommel. Vlees bak ik in roomboter met vaak olijfolie erbij. Palmolie wordt hier gebruikt in de wok. Het voordeel van palmolie is dat het stabiel is bij hoge temperaturen, terwijl veel mensen olijfolie veel te heet bakken of het verkeerde type olie gebruiken en daardoor wordt de boel juist kankerverwekkend. Overigens is de hele hetze tegen verzadigde vetten ook achterhaald. We hebben ze immers nodig. Je moet gewoon gevarieerd en niet te veel eten. Op beide punten gaat het bij veel mensen fout.

Akiron | 12-01-17 | 10:27

Tsja. Das Leben ist kein Ponyhof.

Panelli | 12-01-17 | 11:59

@Akiron | 12-01-17 | 10:27 Palmolie is sowieso fout door de manier van produceren, waarmee een aantal landen helemaal kaalgeslagen wordt.

Guido | 12-01-17 | 13:06

Rhenium | 11-01-17 | 22:17 |
Je bent heel erg rationeel, inderdaad. Je bent, aan je gedachtengang te zien, ook een sociopaat zonder enig inlevingsgevoel. Een bezoekje aan de psych zou inderdaad echt een goed idee zijn hoor. Doe jezelf een plezier. Is niet bedoeld als sneer, maar als aanrader. Ik snap dat je denkt dat je normaal ben, en dat andere mensen eigenlijk ook zo denken, maar dat is niet zo. Werkelijk niemand ziet een kind als "het product van een paar druppels geil" en voelt daarom niets als ze dood gaan.

Momax | 12-01-17 | 14:38

Vogelbeest | 11-01-17 | 22:54 | + 4 -

.

Dankjewel. Je verdient inderdaad een uitgebreidere reactie/polemiek van mijn zijde. Ik heb nu alleen even de bronnen gescand onder het artikel van de link in je eerste post. Ik heb de eerste en de laatste bekeken en het begint helaas niet met ijzersterke argumentatie.

.

De eerste, www.nejm.org... --> Dit gaat enkel over het beleid in de VS tezamen met de FDA dat over de tijd het percentage transvetten afgenomen is in voedingswaren. Zelfs als dit klopt is dit geen bewijs over de eventuele gevaren van transvetten intake. Bron New england is goed, maar dit specifieke reviewtje zit op het sociale niveau van het transvet probleem en niet op moleculaire metabolisme niveau. Te meta....

.

De laatste , journals.plos.org... --> Conclusions/Significance: "This study provides the first evidence linking dTFA with behavioral irritability and aggression. " --> Kan uiteraard pech zijn met mijn steekproef van n=2 maar dit is eveneens ook geen bewijs dat transvetten gevaarlijk voor je zijn. Sterker nog, in het begin downplayen de onderzoekers al met confounder (bias/afwijkingen) invloeden dat het allemaal maar moeilijk te achterhalen is; Correlatie/causaal. Overigens ging mijn Diederik Stapel alarm af bij: 'behavioral irritability and aggression'. Zelf als het een goed onderzoek is( heb methodology niet gelezen) en de uitkomst is valide dan zit je weer met dat het totaal niet gekaderd is. Intake transvetten--> aggressief gedrag. Als iets niet fatsoenlijk te meten is, is gedrag het wel. Het is niet deterministisch en vatbaar voor vele verschillende interpretaties.

.

Ik zal proberen vanavond de andere bronnen te bekijken.

Dude heb je eten | 12-01-17 | 15:55

@Jostifiel | 11-01-17 | 15:33 |
Goh, wat voor universiteit heb jij gehad? Vetcellen bestaan in het dierlijke/menselijke lichaam, nergens anders.

Vet en olie hebben geen cellen, maar zijn moleculaire verbindingen van glycerine en een vetzuur, in de eetbare versies meestal met 16 (palmitine), 17 (margarine) of 18 (stearine) koolstofatomen. Dat vetzuur kan on-, enkel- of meervoudig onverzadigd zijn. Verzadigd is C18 stearine, onverzadigd is de verzamelnaam oleÔne; verzadigd betekent dat er tussen de koolstofatomen enkelvoudige verbinding bestaat, onverzadigd heeft een dubbele verbinding, waardoor er minder waterstof in het molecuul zit. De onverzadigden geven hun verbindingen met glycerine een lager smeltpunt, d.w.z. het zijn oliŽn, terwijl de stearine een vet is. Nu zijn olie en vet altijd mengsels van verzadigde en onverzadiigde verbindingen, en het is de kunst om door het verhogen van de verzadigde verbindingen een smeltpunt van margarine en braadvet te bereiken, dat iets boven de lichaamstemperatuur ligt, waardoor het mengsel ook smeuÔg is. Van welke olie men daarvan uitgaat is onbelangrijk.

En daar komt de waterstof bij kijken. De olie krijgt een heel kleine hoeveelheid uiterst kleine deeltjes nikkel (micrometer grootte) bijgemengd als katalysator en dan wordt er waterstof doorgeleid. De katalysator breekt de dubbele verbindingen tussen de koolstofatomen en ook de waterstofmoleculen open en hangt de waterstofatomen aan de open verbindingen van het vetzuurmolecuul. Door de regeling van temperatuur en druk en de tijd van het proces wordt de verhoging van het smeltpunt bepaald. Het nikkel wordt er daarna uitgefiltreerd.

Lijnolie is een meervoudig onverzadigde olie. Door het grote aantal dubbele verbindingen is het vetzuur niet stabiel, maar wordt door inwerking van de lucht redelijk snel omgezet naar meer verzadiging. Omdat er geen waterstof bij komt, gaan de vetzuurmoleculen zich onder elkaar vernetten, dus daarom is lijnolie de grondstof voor verf. Gezondheidsfanaten (visolie) schijnen dat niet te weten, en ook niet, dat, bij de tijd, dat ze een lepeltje olie innemen, die meervoudige verzadiging al lang in enkelvoudige is omgezet. Bovendien heeft een lepeltje met maximaal een paar tiende gram meervoudig geen effect; het lichamelijk effect komt pas bij enkele grammen per dag, maar ik zie nog niemand een halve kop heel verse visolie per dag drinken. Minder vet en olie is goed, wat voor vetten en oliŽn het ook zijn. Het verschil tussen de diverse origines, wat er werkelijk toe doet, zijn alleen de bijmengselen.

zbb | 12-01-17 | 21:29

Heb ik toch wat vergeten te zeggen: door de 3D-struktuur van moleculen kunnen ze linksdraaiende of rechtsdraaiende spiralen zijn, die chemisch identiek zijn, maar reaktief kleine verschillen vertonen. Dat kleine verschil is wel belangrijk voor het lichaam.

zbb | 12-01-17 | 21:37

Laatste: links- of rechtsdraaiend, m.a.w. cis of trans.

zbb | 12-01-17 | 21:38

@Vogelbeest | 11-01-17 | 22:54 |, @Jostifiel | 11-01-17 | 15:33 |

@Jostifiel, mijn diepste excuses voor de referentie naar jouw post; dat heb ik verkeerd uit Vogelbeest gekopiŽerd. Jouw standpunt is het rationele.

@Vogelbeest, die eerste opmerking is alleen voor jou bedoeld met je omvallende voetballers en je vetcellen die in de darm langs komen drijven. Hoe krijg je het bij elkaar.

zbb | 13-01-17 | 01:45

Reacties op dit artikel zijn gesloten