Kan niet anders

Kan niet anders

Nederlanders in het profvoetbal zijn net zo corrupt als de rest

Matchfixing en corruptie, daar doen Nederlanders in het profvoetbal niet aan. Als er aan matchfixing wordt gedaan in Nederland, dan gaat het om een matige voetballer uit Sierra Leone en een Singaporese handelaar. Hebben we niks mee te maken. En minister Schippers heeft in 2013 nog een keimooi rapport op laten stellen over matchfixing danwel wedstrijdvervalsing. De conclusie daarvan was 'dat matchfixing zich ook in Nederland voordoet, maar dat het fenomeen, voor zover de verzamelde informatie strekt, niet als structureel en wijdverbreid moet worden beschouwd.' Wij zijn gewoon goudeerlijke mensen en staan dit soort onwelriekende praktijken niet toe. Kijk ook naar Michael van Praag, die voorzitter van de Europese voetbalbond Uefa wilde worden. Van Praag wilde een voetbalbond die 'transparanter, goedkoper en eerlijker' is en daarnaast 'het verschil tussen arme en rijkere voetballanden kleiner maken.' Leuk hoor, maar het voorzitterschap ging naar de onbekende Sloveen Aleksander Ceferin, die in ruil voor stemmen de Scandinavische landen het EK zou hebben beloofd en werd gezien als het handpoppetje van nieuwbakken Fifa-baas Gianni Infantino. Dezelfde Infantino die vlak na zijn aanstelling ook onder vuur lag. Wij zijn dus eerlijk, zowel op als naast het voetbalveld. Toch? Nee, waarschijnlijk niet. Allereerst verdedigde Van Praag tijdens zijn kandidatuur uitgerekend Sepp Blatter, de posterboy van corruptie in het voetbal. En de eveneens gevallen Uefa-voorzitter Michel Platini kon ook op de steun rekenen van Van Praag. Niet echt handig als je zegt dat je de boel schoon wilt vegen. Maar ook Nederlandse spelers en trainers zijn niet zo braaf als ze zich voordoen. Zo blijkt oud-goalgetter Jimmy Floyd Hasselbaink ertoe bereid om voor £55.000 een firma te helpen om spelers te verkopen aan Queens Park Rangers, de club waar hij de trainer is.

Dat onthulde de Daily Telegraph, dat verslaggevers die zich voordeden als vertegenwoordigers van de firma gesprekken liet voeren met Hasselbaink. Een man die nog maar aan het begin van een trainersloopbaan staat en ettelijke miljoenen moet hebben verdiend. Zo'n man wil spelers die hij als trainer niet per se nodig heeft bij zijn club stallen in ruil voor een fooi. Er kan blijkbaar altijd geld bij. Dat toonde de Daily Telegraph al eerder aan bij Sam Allardyce, die zijn rol bondscoach van Engeland verloor door een fictieve deal ter waarde van Ä460.000. En dan gaan we naar het nieuws van vandaag. Vier Nederlandse voetballers die uitkomen in de altijd enerverende Finse derde divisie(!!!) bij de club Atlantis FC, worden beschuldigd van wedstrijdvervalsing. De spelers zouden met opzet onder hun niveau hebben gepresteerd, lezen we. An sich al lastig, om het niveau van de Finse competitie omlaag te trekken en dat dit zo erg in de gaten loopt. Maar het viel pas echt op toen de wedstrijden van Atlantis FC een dankbaar onderwerp in de Aziatische gokmarkt bleken. Intussen zijn de spelers zich van geen kwaad bewust en mogen ze hun verhaal doen in de Telegraaf (blendle). Hun slechte spel is te verklaren door een voedselvergiftiging en een collectieve 'off day'. Dit zijn spelers met (geringe) ervaring in de op ťťn na hoogste profcompetitie in ons land bij clubs als RKC, NEC en FC Oss. Die gaan vrijwillig in de derde divisie in Finland spelen voor hoogstwaarschijnlijk nog minder salaris. Dat is op zijn minst verdacht. Maar om een voetballer te betrappen moet je hem haast wel filmen, zoals bij Hasselbaink is gedaan. Al heeft hij ook al een verklaring afgegeven. Hij dacht dat hij alleen even moest speechen, zonder verdere verplichtingen.

Wilt u op de hoogte blijven van het belangrijkste financiŽle nieuws?
Like ons dan op Facebook. Vinden we leuk!

REACTIES

Het gehele systeem is corrupt en daar kan Van Praag ook weinig aan veranderen. Het is alleen vreemd dat overheden dat nog steeds beloond door geld aan voetbalclubs ter beschikking te stellen. Dus ook de overheid, die zelf ook steeds meer corrupte trekjes vertoont, houdt corruptie in stand. A fish rots from the head down.

js58 | 29-09-16 | 10:49

Wie denkt dat corruptie iets is van Limburg, SiciliŽ en Bulgarije is gewoon heel erg naÔef.

Bytemaster | 29-09-16 | 11:42

Zolang een land een competitie wil kopen, een een club een beker wil en kan kopen, zal er niks wezenlijk veranderen.
Al zal er hooguit wat zorgvuldiger onder de tafel door betaald worden.

Raider Twix | 29-09-16 | 17:11

Reacties op dit artikel zijn gesloten